ZVYKNĚTE SI BÝT ZDRAVÍ A VE FORMĚ!

VYPĚSTUJTE SI ZDRAVÉ ZVYKY.

Tloustnutí po ovoci? Nebojte!

Určité zájmové skupiny vás tímto bludem budou neustále strašit.

Nešťastné titulky


O zavádějících titulcích obecně mám celou přednášku.

Ty, které uvozují články, co mají v člověku vyvolat dojem, že jíst ovoce je něco špatného, mě taktéž nemálo rozčilují. Často za nimi přímo či nepřímo stojí výrobci a prodejci přeslazených, přesolených, pokud možno ještě smažených potravin s tisíci ingrediencemi.

Hlavním nepřítelem bývá většinou chudák banán, ale obviňována jsou také jablka, jahody a další.

Photo by Brett Jordan - Bananas

Příběh pana Netlustého


Pan Netlustý váží 79 kilo a jí pravidelně denně přibližně 2100 kalorií.

Dnes si ale dá půl kila jablek navíc. Zítra už ne. Jen dnes. Výjimečně.

Poškodí to jeho zdraví?

Ani náhodou. Dokonce i kdyby měl cukrovku, bude to pro něho lepší volba než např. stejné množství světlého chleba. Pokud tedy budou jablka čerstvá, se slupkou a bez županu. :)
Jablko (čerstvé) má totiž oproti světlému chlebu poloviční glykemický index a oproti bagetě skoro třetinový. Koukněte se do tabulky.
Samozřejmě pokud se jedná o diabetika, který počítá sacharidy, měl by tam počítat i ty z jablek.

Projeví se to na jeho váze?

Vůbec.

Apples, photo by Shelley Pauls

Příběh paní Skorohubené


Paní Skorohubené ovšem zachutnaly jahody natolik, že jich jí půl kila navíc každý den při zachování svého původního jídelníčku.

Poškodí to její zdraví?

S mizivou pravděpodobností. Může na ně být alergická, ale to může být i na milion dalších potravin. Navíc alergie na jahody nejsou zase tak časté, jak by se mohlo na základě všeobecného povědomí zdát a nemívají nijak dramatický průběh. Většinou svědění jazyka či kopřivku.
Je však třeba mít na paměti, že každá potravina teoreticky může způsobit těžký alergický záchvat (anafylaktický šok). Jahody ale v tomto směru patří k těm bezpečnějším.

Projeví se to na její váze?

Bude-li vytrvalá, tak patrně ano. Pokud bychom se ale podrobněji podívali na jídelníček této paní, věřím, že bychom našli jiné věci k vyřazení a ovoce mohli ponechat.

Strawberries, photo by Hironobu Fukuman

Příběh paní Rázné


Paní Rázná se rozhodne, že bude místo půl kila dortů, které denně spořádá, jíst půl kila ovoce.

Je to krok správným směrem?

Nepochybně! Půl kila ovoce bude mít určitě méně kalorií než drtivá většina dortů a navíc je v něm spousta užitečných látek, které budete v cukrářských výrobcích hledat jen těžko. Paní Rázné k tomuto rozhodnutí gratulujeme a doufám, že již zde každý má zhruba jasno, jak to je s tím ovocem.

Cherries, photo by Joanna Kosinska

Závěrem


Výzkumy dokonce naznačují, že i když se z jídelníčku sladkosti nevyřadí úplně a začne se k nim navíc jíst ovoce, má to pozitivní efekt.
Spočívá stručně řečeno v tom, že tělo lépe zužitkovává cukr, který koluje v krvi. Princip tohoto jevu zatím není úplně jasný, ale děje se to.

Tak nemějte strach a jezte ovoce. Je to lepší než sladkosti. Je to dokonce lepší než "zdravé" cereálie obohacené vitamíny.
Dbejte však na to, abyste měli poměr zelenina : ovoce alespoň 2:1 nebo více (ve prospěch zeleniny) a nedostávali jste se na více než půl kila ovoce denně.

Opatrní buďte snad jen s hroznovým vínem. Za prvé je v něm opravdu hodně cukru a za druhé patří k sortimentu obsahujícímu nejvíce pesticidů. Dováží se totiž většinou z vážně dalekých krajů a mohou se v něm objevit postřiky, které jsou v civilizovanějších zemích již několik desítek let zakázány.
Zajímavé jsou také informace ohledně ovoce a prevence diabetu. Nejlepší data byla v rámci několikaleté australské studie publikované v červnu 2021 zjištěna při konzumaci cca 250 g jablek denně. Obecný závěr studie ale praví, že zdravá strava obsahující ovoce obecně může zmírnit riziko diabetu II. typu.

A girl eating a piece of a watermelon, photo by Rusty Watson

Aktuální příspěvky: