S těmito problémy se nepotýkáme pouze díky současné situaci. Postupem doby začínají být tyto termíny důvěrně známé stále většímu počtu lidí.
Vyhledávaným, ale zdaleka ne ideálním řešením bývá nechat si předepsat nějaké prášky. A jelikož jako další problém v pořadí můžeme s jistotou dodat "problém se spánkem", mohou to být prášky na uklidnění, na spaní a tak podobně.
Je ale z dlouhodobého hlediska vhodné se touto cestou vydat? Sledujme státy, které se s podobnými situacemi potýkaly již před námi. Může to být např. USA, kde je stále problém s nadužíváním opiátů a tento problém se začal řešit ve chvíli, kdy už byl neúnosný a dramaticky se snižoval věk jedinců, kteří tento druh "pomoci" využívali.
Zkusme se naopak obrátit proti směru času a zabádat, jak se to řešilo v dávnějších dobách. Příroda nám možná napoví. Tohle pravidlo se dá použít nejen zde, ale jsem přesvědčen, že univerzálně.
Stres, podrážděnost, pracovní vypětí…
Pomůže oves?
Dnešní doba na nás vyvíjí stále větší psychický nápor
Oves není jen na vločky...
Většina z nás ví, že se z ovsa vyrábí vločky a z nich pak spousta snídaňových polotovarů v krabicích pomalovaných populárními kreslenými postavičkami. Jejich výrobci je vehementně v médiích propagují a já drtivou většinu z nich svým klientům nedoporučuji. Dokonce jim radím, aby se jim vyhnuli obloukem. Ale o tom jindy.
Oves setý (Avena sativa), respektive jeho nadzemní část se v různých etapách před dozráním zrna sklízí pro výrobu léčivých extraktů. Dají se tímto způsobem použít i jeho klíčky. Dle Evropské agentury pro bylinná léčiva (EMA) je v různých podobách použitelný pro boj s mírnými projevy stresu a pomáhá při usínání.
Vhodná alternativa k užívání je např. tinktura, tedy účinné látky z ovsa získané vyluhováním nasekané rostliny případně jejích specifických částí v etanolu. Tato tinktura se pak dá vnitřně užívat po kapkách.
Samovýrobu raději vynechte.
Pokud by vás však napadlo si někde na poli natrhat oves a namočit ho do lihu, raději to nedělejte. Vhodnější je svěřit proces profesionálům, aby nedošlo ke zkažení suroviny, vzniku různých toxinů nebo kontaminaci ať už při špatném skladování nebo nevhodném výrobním postupu. Vzniklé látky pro nás mohou být v těchto případech vcelku nebezpečné. Mám na mysli např. různé mykotoxiny, které se bohužel vyskytují i u nepříliš kvalitních "profesionálních" výrobcích.
Před použitím tinktury se raději poraďte s kvalifikovaným odborníkem, abyste si spíše neublížili než nepomohli. Výrobky z ovsa např. obsahují protein podobný lepku a i když se mnohde uvádí, že celiakům oves problémy nedělá, byl bych v tomto směru opatrný. Pokud není na výrobku vyloženě uvedeno, že je bezlepkový, raději bych doporučil všem, kteří o sobě vědí, že jim lepek nedělá dobře, aby se mu vyhnuli.